LESERNE FORTELLER : Er en spade en spade, eller?

Å kalle en spade for en spade…
Nå nærmer det seg jul med stormskritt og det som står i hodene på veldig mange om dagen er slanking. Det er tydelig at dette er et hett tema og noe svært mange interesserer seg for, hvilket jo er forståelig. Vi er alle opptatt av hvordan vi tar oss ut.

De siste ukene har Jørgen Foss og Kari Jaquesson vært i fokus. Hun valgte å statuere sin mening, som blant annet var at Jørgens overvekt ene og alene skyldes ham – ikke statens nøkkelhullsmerking.

Jeg forstår at dette med vekt er et meget ømfintlig tema for mange – men jeg er lei av at alt skal pakkes så pent inn. I det hele er dette med vekt ganske enkelt – forbrenner du flere kalorier enn det du får i deg så går du ned i vekt, forbrenner du mindre kalorier enn det du får i deg så går du opp i vekt. 

Det finnes mange fine unnskyldninger man kan gjemme seg bak – ”Det er så urettferdig at naboen min kan spise hva han vil uten å gå opp i vekt”, ”jeg har prøvd alt og det går bare ikke”. Etter min mening er dette bullshit. Det er bare 2-3 % av dagens befolkning som er ”overvektige” på grunn av medisinske årsaker. Ja, det kan være at naboen din forbrenner mer enn deg – men kanskje fordi han opp gjennom årene har trent og har mer muskler enn deg, da en høyere muskelmasse gir en høyere fettforbrenning?

Videre i Norge har vi vært veldig flinke til å bruke ordet overvektig eller formfull, fremfor ord som tjukk og feit. Ser du på tv-serier som ”Say yes to the dress” brukes ikke ord som fat, men heller ordet full figure. Hvorfor har samfunnet blitt sånn at man hele tiden skal pakke ting så pent inn? Hvis du har 30 kg ekstra på kroppen, er du da overvektig og ikke feit? Hvis man tar utgangspunkt i en BMI kalkulator er du overvektig dersom du har en BMI på 25-30, mens en BMI på over 30 er å anse som fedme. Det blir da etter min mening feil å kalle alt for overvektig, bare fordi det høres penere ut.

Og det Kari Jaquesson fikk kritikk for var vel nettopp at hun traff kjernen i problemet og sa det mange tenker, men ingen tør å si? Kanskje man trenger å høre sannheten i blant, selv om den sårer? Og kanskje den sårer og man føler seg truffet nettopp fordi det gjør vondt å innrømme for seg selv og innse at det er en selv som har tillatt kroppen å forfalle slik?

Ja, det kan være noen som føler seg såret eller truffet av dette innlegget. Men dette er bare mine, generelle refleksjoner rundt et viktig tema.

Så kan vi nå kalle en spade for en spade…?

-IDA

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s