RAMADAN 2013

Ramadan er en så velsignet måned at Helvettes dører lukkes, og Himmelens dører åpnes. Det er sannelig en fantastisk hendelse for den som reflekterer over dette. Det er et stort tegn på Allahs Barmhjertighet, og en unik mulighet til å komme nærmere Allah.

Dette er måneden gode gjerninger teller ekstra. Allahs Barmhjertighet regner over de troende denne måneden. Profeten fvmh og hans følgesvenner jobbet ekstra hardt denne måneden. Det er kun snakk om EN MÅNED. Så la oss denne måneden prioritere Allah helt og hundre prosent.

HVEM ER FASTEN OBLIGATORISK FOR?
Fasten er obligatorisk for enhver troende muslimsk voksen person, men med visse unntak. En person som er syk, på reise, gravid eller ammende, eller som på bakgrunn av alder eller andre årsaker (for eksempel eksamen) finner det vanskelig å overholde fasten, er fritatt. Dersom årsaken til fritaket er midlertidig skal de antall fastedager man har gått glipp av, tas igjen i løpet av de resterende elleve måneder. Skulle grunnen til fritaket være langvarig eller permanent, er unntaket absolutt; men vedkommende er oppfordret til å samle i stand mat (eller penger til mat) til en fattig person gjennom hele måneden.

HVORFOR FASTER MUSLIMER?
Fasten er på ingen måte å anse som en boteøvelse. Fasten er en fysisk, moralsk og åndelig disiplin. Formålet med fasten er for det første å oppnå rettferdighet. Fasten stiller alle individer likt, enten de er rike eller fattige. Gjennom opplevelsen av sult og tørste kan 
mennesket identifisere seg med de som opplever dette til daglig, og på denne måten utvikle sympati, medmenneskelighet og motivasjon for å kunne hjelpe de i nød.

I Koranen står det om fasten at «Det er foreskrevet dere å faste, liksom det var foreskrevet dem før dere, for at dere skal bli rettferdige». (2:184)

Det sanne formål med Ramadan, slik som for alle andre former for 
tilbedelse i islam, er å føre mennesket nærmere Gud. Selv om daglige gjøremål blir utført som vanlig, intensiveres vektlegging av moralske og spirituelle verdier. Og alt dette underordnes det primære formålet. Hørselen, synet, tungen og sinnet holdes alle under ens strengere kontroll. En unngår ikke bare unødvendig tale, men også for mye tale, for på denne måten å kunne konsentrere seg om ihukommelse av Allah og Hans attributter.

Når en disiplin som denne (slik Ramadan er) blir gjennomført en hel måned i løpet av et år, forsikrer dette at den fastende etter hver eneste Ramadan måned, og i løpet av de resterende elleve månedene, i sterkere og sterkere grad holder fast ved moralske og åndelige verdier.

HVORFOR INNTREFFER RAMADAN OG EID FORSKJELLIG HVERT ÅR?
Ettersom Ramadanmåneden defineres etter månekalenderen kommer Ramadan elleve dager tidligere for hvert år. Dette betyr at måneden over en lengre periode inntreffer i alle årets årstider. Eid, som er en høytidlig markering på avslutningen av Ramadan forflytter seg også deretter.

At Ramadan følger månens bevegelser forklarer også hvorfor 
forskjellige muslimer begynner og avslutter Ramadan til ulike dager. Noen muslimer velger å følge observasjoner av nymånen i sitt hjemland, andre velger å følge observasjoner gjort i Saudi-Arabia, mens enda en gruppe følger observasjoner gjort i området de selv bor i. På denne måten kan dagen man begynner å faste variere 1-2 dager muslimer i mellom, og derfor markeres også Eid på ulike dager.

Informsjonstekst er hentet herfra

942686_278792718930544_1512211043_nVi startet vår Ramadan i går, en dag før mange andre som bor i Norge. Men vi følger dagene fra Tyrkia, og klokke slettene fra Oslo. Andre igjen følger Saudi Arabia … Henger dere på greip? Haha, ikke jeg heller…

Så klokken 02.56 i natt var det stopp på all mat og drikke her i huset. Var oppe og hoppet allerede klokken 07 i dag tidlig, en tur til legen også hjem for å  sove litt. Eller litt, ble ganske mye, men jeg føler jeg må sove en del for og i det hele tatt klare meg gjennom dagen. Det og skulle gå rundt 20 timer uten mat og drikke, er nok tyngre for syken enn kroppen, men det er langt fra enkelt. Jeg håper at jeg Insallah klarer og henge med i år, selv om jeg vet at det blir noen sprekk. I morgen skal jeg til tannlegen og neste uke reiser jeg hjem til familien. Men denne gangen skal jeg ta igjen disse faste dagene når dagene blir litt kortere.

Nå er vi strax på vei ut døra for og handle inn litt mat, spent på hva det blir i kveld. Det er noe av det kjekkeste med Ramadan, og samles rundt matbordet og spise fra alle de forskjellige rettene. Bildet over er forresten fra i går… Nok av mat for fire personer…!  Rart og tenke på at årets Ramadan er den tredje i rekken. Tiden flyr virkelig avsted!

Så til alle mine muslimske venner, ja til og med mine uvenner – Ramadan Mubarak! Ha en fredfylt Ramadan måned, kom nærmere Allah Swt. gi zakat og vær et godt med menneske ♥

 

Reklamer

2 thoughts on “RAMADAN 2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s